top of page

BAHA

HOE WERKT ONS GEHOOR?

​

Normaal gezien komen geluiden toe in de gehoorgang, het trommelvlies trilt en zet de gehoorbeentjesketen in beweging. De geluidstrillingen worden overgezet in de vloeistof dat zich het slakkenhuis (cochlea) bevindt en worden op hun beurt omgezet naar elektrische zenuwimpulsen (gehoorzenuw).

​

De traditionele hoortoestellen die we kennen (in-het-oor hoortoestellen en achter-het-oor hoortoestellen) noemen we luchtgeleidingstoestellen. Hierbij worden geluiden via de gehoorgang aangeboden. Er bestaan ook beengeleidingstoestellen (BAHA) waarbij geluidstrillingen worden aangeboden via het schedelbot.

​

​

​

WAT IS EEN BAHA?

​

De afkorting BAHA staat voor Bone Anchored Hearing Aid (botverankerd hoortoestel). De NKO-arts bepaalt of u in aanmerking komt voor een BAHA. De arts kan deze voorschrijven wanneer een traditioneel hoortoestel onvoldoende resultaten biedt of niet gedragen kan worden door: 

​

    -    Een allergie 

    -    Buitenoor- of middenoorproblemen
          (gehoorbeentjesketen, chronische oorontstekingen)

    -    Problemen ter hoogte van het trommelvlies (perforatie)

    -    Eenzijdige doofheid

​

​

​

HOE WERKT HET?

​

Het BAHA-systeem zal de buiten-of middenoorproblemen omzeilen door trillingen aan te bieden via het schedelbot. Deze geluidstrillingen komen rechtstreeks toe in het slakkenhuis.

​

Het bestaat uit een klein implantaat dat in het schedelbot wordt geplaatst, net achter het oor. Een geluidsprocessor wordt vervolgens bevestigd aan een abutment op dit implantaat. De processor vangt, net als een traditioneel hoortoestel, het geluid op maar zet deze om in mechanische trillingen die via het bot worden overgebracht.

​

Voordat de ingreep plaatsvindt, kan u een BAHA-systeem gratis en vrijblijvend uitproberen in ons hoorcentrum. Tijdens deze proefperiode wordt er gebruik gemaakt van een zachte hoofdband.

BAHA.PNG
Softband.webp
bottom of page